Thursday, April 21, 2011

MENURUNKAN GLYCEMIC INDEX (GI) NASI

NASI BRIANI PARPU DENGAN MINYAK ZAITUN

GI atau Glaycemic Index ialah indeks kegulaan sesuatu bahan makanan. Dengan mengatur pemakanan melalui pilihan GI rendah pesakit diabetes mampu mengurangkan kadar gula dan HBA1C nya.

Pembahagian GI : Tinggi 70 keatas
Menengah 56-69
Rendah 55 ke bawah.

Cuba masakan nasi dengan kacang parpu, anda pasti dapat menurun GI ke paras yang lebih rendah dan mampu mengawal diabetes anda.

Basmathi GInya 54 sedangkan parpu (lentil) hanya 28. Kombinasi kedua-duanya merupakan pilihan unggul untuk menurunkan glukos intolerens anda.


Nasi briani kacang parpu ini dikukus bersama olive oil.

SELAMAT MENCUBA.

Dari Dapur Dr Rahmat Haroun MD
Langkawi 23 April 2011.

No comments:

Post a Comment